Řez ze svíčkové s brusinkami
Seznam surovin
- hovězí maso 800 gramů (svíčková)
- víno červené 2 decilitry (výraznější chuti)
- slanina anglická 4 plátky
- kompot brusinkový 4 lžičky
- pepř černý 2 lžičky (drcený)
- koriandr 1 lžička (drcený)
- med 1 lžička
- tabasko 3 kapky (na omáčku)
- olej olivový 2 lžíce
- cuketa 1 kus (menší, na přílohu)
- sůl
Postup přípravy
Omyté a osušené maso zbavené blan nakrájíme na čtyři silnější steaky. Po obvodu steaky obalíme plátky slaniny a ovážeme provázkem. Opepříme je, posypeme koriandrem, koření k masu důkladně přimáčkneme a necháme 2 hodiny odležet.
Steaky zprudka opečeme na pánvi na oleji z obou stran, přendáme je do pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 160°C minimálně 8 a maximálně 15 minut (podle toho, jak chceme mít maso propečené). Upečené maso vyndáme, přikryjeme alobalem a necháme na prkénku ještě 8 minut dojít.
Víno svaříme na třetinu s medem a pár kapkami tabaska. Přidáme brusinkový kompot, směs odstavíme, vlijeme výpek z masa a promícháme. Maso rozdělíme na talíře a doplníme omáčkou a tenkými proužky osolené cukety zprudka orestované na rozpáleném olivovém oleji.
Poznámka k receptu
Stupně propečenosti steaků:
8 minut = rare 10 minut = medium rare 15 minut = well done
Načítám komentáře...