Svíčková špikovaná celerem
Seznam surovin
- hovězí maso 750 gramů (svíčková)
- mrkev 150 gramů
- celer 70 gramů
- petržel kořenová 70 gramů
- celer 80 gramů (na špalíčky pro špikování)
- cibule 1 kus
- olej 2/3 decilitru
- vývar 2,5 decilitru
- mléko acidofilní 2,5 decilitru
- mouka pšeničná polohrubá 2 lžíce
- pepř černý 10 kuliček (celý)
- nové koření 4 kuličky (celé)
- bobkový list 2 listy (celý)
- tymián
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- hořčice 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
Maso očistíme a omyjeme, osrým nožem nebo špikovací jehlou v něm uděláme otvory a zasuneme do nich celer nakrájený na špalíčky (místo slaniny). Maso osolíme, případně ještě svážeme provázkem, aby si udrželo hezký tvar válečku, opečeme ho ze všech stran v kastrolu na oleji a vyjmeme.
Ve výpeku orestujeme za stálého míchání na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a když začne zlátnout, přidáme nakrájenou cibuli a pokračujeme v restování, dokud i cibule nezačne zlátnout.
Přidáme hořčici, koření zavázané v kousku čistého plátna, vše zalijeme polovinou vývaru a povaříme. Do tohoto základu vložíme zpět opečené maso a dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké.
Pak vyjmeme sáček s kořením, přilijeme zbylý vývar a přivedeme k varu. Vmícháme mouku rozmíchanou v acidofilním mléce a vaříme ještě alespoň 20 minut.
Na závěr maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, omáčku rozmixujeme, dochutíme solí a citronovou šťávou, vrátíme do ní plátky masa a prohřejeme.
Načítám komentáře...