Cikánská hovězí pečeně
Seznam surovin
- hovězí maso 750 gramů (zadní)
- špek 100 gramů
- sádlo 50 gramů
- cibule 2 kusy
- nové koření
- pepř (celý)
- rajčata 4 kusy (nebo 2 lžíce protlaku)
- paprika pálivá 1/2 lžičky
- vývar hovězí 1 litr
- houby sušené 140 gramů (v sezoně čerstvé)
- česnek 2 stroužky
- paprika 2 kusy (různobarevné)
- paprika 2 kusy (bílá či slovenská)
- klobása 150 gramů (kvalitní)
- brambory 2 kusy (středně velké)
- sůl (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
Postup přípravy
1. Maso v celku prošpikujte klínky špeku, osolte a opepřete a na rozpáleném sádle zprudka opečte ze všech stran. Vyjměte ho a do výpeku vložte najemno nakrájenou cibuli, 4 až 6 kuliček nového
koření a asi 10 kuliček pepře a restujte, až cibule zesklovatí. Přidejte pokrájená rajčata (nebo protlak) a pálivou papriku. Chvíli restujte, pak do základu vraťte maso, zalijte vývarem a zakryté dejte
do trouby předehřáté na 160 °C.
2. Pečte do změknutí masa (Při této teplotě by to mělo trvat asi 2 hodiny. Můžete péct i při nižší teplotě a dobu pečení protáhnout, maso je pak ještě křehčí a šťavnatější.)
3. Mezitím zalijte sušené houby vodou a asi půl hodiny je povařte. Pak sceďte. (Použijete-li čerstvé houby, pokrájejte je na menší kousky a asi 10 až 15 minut restujte na lžíci sádla.)
4. Do kastrolu k měkkému masu přidejte na plátky pokrájený česnek, na kostičky pokrájené papriky, na kolečka pokrájenou klobásu a houby (povařené sušené nebo podušené čerstvé). Společně
ještě asi 5 minut provařte a nakonec přidejte na kostičky pokrájené vařené brambory. Nechte je jen prohřát v teplé šťávě, už nevařte. Maso nakrájené na plátky a omáčku s bramborami můžete podávat zvlášť.
Načítám komentáře...