Dušené hovězí noky (fu fu)
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (zadní z plece)
- olej arašídový 3 lžíce
- paprika chilli (drcené, dle chuti)
- hřebíček 4 kusy (drcené)
- skořice 1 kus (asi 2 cm)
- cibule 1 kus
- vývar 250 mililitrů
- rajčata 1 konzerva
- okra 1 konzerva
- špenát 200 gramů (čerstvého)
- sůl
Noky:
Postup přípravy
1. Maso nakrájejte na kostky a v misce promíchejte s 1 lžící oleje, chilli, hřebíčky, skořicí a špetkou soli a nechte chvíli odležet. V kastrolu zahřejte 2 lžíce oleje a zpěňte na něm oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidejte maso, opečte je, postupně podlijte vývarem a duste doměkka.
2. NOKY: Do 400 ml mírně vroucí osolené vody s rozpuštěným máslem vsypte za stálého míchání pramínkem krupici a uvařte ji dohusta, až se kaše odvaluje od stěn nádoby. Pomocí lžíce vytvarujte noky. Dejte je do nahřáté mísy a nechte v teple. (Připomíná vám to naše odpalované těsto?) 3. K měkkému masu přidejte konzervu sekaných rajčat, slitou okru a 200 g nakrájeného spařeného špenátu a duste ještě 3 minuty. Vyndejte skořici a podávejte s noky.
Poznámka k receptu
Zkuste to po africku – místo noků udělejte z krupice rukama navlhčenýma ve vodě velkou kouli nebo šišku, ze které si každý odtrhne (opět navlhčenou rukou) tolik, kolik sní. Pak doprostřed své porce na talíři udělejte důlek, do kterého si nalijte omáčku se zeleninou a masem.
Načítám komentáře...