Hovězí tokáň na víně
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (zadní)
- vývar 6 decilitrů
- žampiony 150 gramů
- cibule 1 kus (větší)
- víno červené 3 decilitry
- smetana zakysaná 1,2 decilitru
- máslo 2 lžíce
- rajčatový protlak 1 lžíce
- olej 1/2 decilitru
- pepř černý (čerstvě mletý)
- sůl
Postup přípravy
Hovězí maso nakrájíme na nudličky a opečeme v kastrolu na rozehřátém na oleji. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a dále opékáme, dokud nezačne zlátnout. Přilijeme polovinou vína, osolíme, opepříme a za stálého míchání necháme víno téměř vyvařit.
Postupně přiléváme další víno a když se téměř vyvaří, přidáme protlak, zalijeme trochou vývaru a pomalu dusíme na mírném plameni (nevaříme). Když je maso měkké, nakrájíme žampiony na plátky opečeme je v pánvi na másle a přidáme k masu.
Na závěr přimícháme smetanu a necháme ji již jen prohřát (nebo ji přidáme do každého talíře až při podávání). Vhodnou přílohou je rýže, těstoviny nebo čerstvý chléb.
Načítám komentáře...