Námořnické maso s rozinkovou rýží
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (zadní, falešná svíčková)
- vejce 4 kusy (uvařené natvrdo)
- sádlo 120 gramů
- cibule 4 kusy
- rajčatový protlak 100 gramů
- víno červené 200 mililitrů
- švestková povidla 2 lžíce
- sůl
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- rýže 300 gramů (Parboiled )
- olej olivový 2 lžíce
- hřebíček 4 kusy (celý)
- rozinky 2 lžíce (namočené 2 dny předem v citronové šťávě )
- citronová kůra 1
Postup přípravy
Maso důkladně omyjte a osušte. Do šálu prokrojte kapsu a naplňte ji oloupanými vejci. Špičky vajec seřízněte a skládejte je těsně za sebou do otvoru. Kapsu uzavřete jehlou a maso po obvodu ovažte motouzem, tak aby si zachovalo při pečení tvar válce.
Tři oloupané cibule nakrájejte nahrubo, maso osolte, opepřete a opečte na rozehřátém sádle z obou stran. Do výpeku vložte cibuli a orestujte ji dozlatova, přidejte rajský protlak, povidla a ještě chvíli
povařte. Zalijte 200 ml vody, vložte maso a pod poklicí duste za stálého podlévání doměkka.
Měkké maso vyjměte, mouku důkladně rozkvedlejte ve 200 ml vody a směsí mouky za stálého míchání zahustěte omáčku. Nakonec vlijte víno a nechte přejít varem.
Rýži důkladně propláchněte pod studenou vodou a na sítu ji nechte okapat. Do zbylé oloupané cibule napíchejte hřebíček a na rozehřátém oleji rýži orestujte, zalijte 500 ml studené vody, osolte, přidejte
cibuli a přiveďte k varu. Kastrol zakryjte a rýži doduste v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 20 minut; záleží na kvalitě a druhu rýže. Z hotové rýže vyjměte cibuli a vmíchejte citronovou kůru a rozinky.
Maso nakrájejte na plátky, rýži rozdělte na talíře, přidejte omáčku a maso položte přes ní, aby vynikl řez vejce a masa.
Načítám komentáře...