SMAŽENÁ HOVĚZÍ KAPSA
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (kýta nebo nízká roštěná)
- brambory 800 gramů
- sýr 150 gramů ( Manchego nebo Čedar)
- šunka sušená 150 gramů (Jamón serrano)
- vejce 3 kusy
- paprika červená 2 kusy
- petržel hladkolistá 1 hrst
- olej 1 litr (rostlinný)
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- strouhanka (na obalení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky (doporučuji delší tenké, budou rychleji hotové a křupavější). Nakrájené brambory namočte do studené vody a nechte je tam aspoň hodinu nebo ideálně přes noc, hezky zkřehnou.
2. Maso nakrájejte na 10 stejných plátků. Každý plátek buď paličkou, nebo kuchyňským válečkem naklepejte přes potravinářskou fólii natenko. Tohle není klasický řízek, takže maso opravdu musíte co nejvíc rozprostřít a ztenčit – naklepané filety by měly být velké jako dvě dlaně a na výšku mít tak 0,5 cm.
3. Filety mírně osolte, opepřete (pamatujte, že dovnitř přijde ještě slaná náplň) a rozložte na polovinu z nich plátky šunky a sýra. Náplň by neměla zasahovat úplně k okrajům, aby šly oba plátky masa stisknout k sobě. Přes náplň přeložte druhý plátek masa – vznikne 5 stejných kapes. Obalte je v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Ještě jednou pořádně stiskněte okraje k sobě a kapsy nechte chvilku odležet.
4. Z brambor slijte vodu a osušte je papírovou utěrkou. Ve vyšším hrnci nebo fritéze rozehřejte olej na střední až vyšší teplotu a hranolky smažte, dokud se mírně nezbarví a nebudou na skus hotové (smažte je po částech, aby se neslepily). Poté je vyndejte, osušte a teprve před podáváním ještě jednou dejte do tentokrát naplno rozpáleného oleje, dosmažte dokřupava a osolte.
5. V další hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej, měl by být do výšky aspoň 5 cm, a připravené kapsy v něm postupně usmažte jako řízky. Maso je tenoučké, takže budou potřebovat jen asi 3–4 minuty. Pokud se vám bude zdát, že se strouhanka zbarvuje až moc rychle, snižte teplotu. Osmažené kapsy odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami. 6. Papriku na servírování očistěte, nakrájejte na nudličky a také usmažte v oleji. Cachopo nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přidejte křupavé hranolky, smaženou papriku a celé dílo ozdobte nasekanou petrželí.
Poznámka k receptu
Ve Španělsku by z kila hovězího udělali jen asi dvě nebo tři kapsy, mají je rádi obrovské. Doma byste na ně ale potřebovali opravdu výkonnou fritézu, vymyslel jsem proto tuhle zmenšenou verzi. Hranolky ideálně předsmažte, pak se vrhněte na kapsy a potom je teprve dokončete. Zůstanou hezky křupavé.
ODLEŽENÍ BRAMBOR 1 HODINA
Načítám komentáře...