Tafelspitz
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (květová špička, květový šál)
- voda 5,5 litru
- sůl
- bujon 1/2 kostky
- bobkový list 1 list
- pepř černý 5 kuliček (celý)
- mrkev 2 kusy
- celer 1/4 kusu
- petržel kořenová 1 kus
- česnek 1 stroužek
Postup přípravy
Maso krátce omyjeme. Do hrnce s vodou dáme sůl, bobkový list, pepř, vývarovou kostku. Vložíme maso a přivedeme do varu. Na začátku varu sebereme pěnu a pak necháme 2 hodiny vařit na mírném plameni těsně pod bodem varu.
Očištěnou zeleninu přidáme půl hodiny před dokončením varu, tedy po 1,5 hodině vaření. Maso vyndáme a krájíme asi na 1,5 cm silné plátky.
Podáváme s bramborem, jablečným křenem, dušeným kedlubnem, jablečným pyré či podle chuti s dalšími přílohami.
Poznámka k receptu
Naše babičky dávaly vyvařit kromě květové špičky (zadní hovězí z kýty) morkové kosti a žebra a kromě uvedené zeleniny přidávaly cibuli i pórek a navrch nešetřily pažitkou.
Načítám komentáře...