Tafelspitz I
Seznam surovin
Tafelspitz I:
- hovězí maso 1 kilogram (zadní)
- mrkev 2 kusy (1 žlutá a 1 červená)
- celer 1/2 kusu (menší)
- cibulka jarní 2 kusy
- cibule 1 kus
- celer řapíkatý 1 snítka
- bobkový list (několik)
- nové koření (několik kuliček)
- pepř (několik kuliček)
Jablečný křen:
Pažitková omáčka:
Brambory s cibulkou:
- brambory 500 gramů
- cibule 1 kus
- olej slunečnicový
- máslo
- sůl
Postup přípravy
1. Maso dobře očistěte (odstraňte z něj okrajový tuk a všechny blanky) a pak ho krátce, asi na 5 minut, vložte do vroucí vody (blanšírujte), aby se na povrchu zatáhlo.
2. Do většího hrnce s vodou vložte oloupané mrkve a celer, překrojené jarní cibulky, přepůlenou cibuli i se slupkou a řapíkatý celer. Vsypte všechno koření.
3. Přidejte morkové kosti a vše přiveďte k mírnému varu. Osolte.
4. Do vroucího základu vložte oblanšírované maso a opět přiveďte k bodu varu. Vzniklou pěnu odstraňte, zakalila by vývar. Vařte odkryté a mírným varem, nejméně 4 až 5 hodin, až bude maso krásně měkké.
5. Asi po hodině varu vyndejte z vývaru mrkev a pokrájejte ji na nudličky.
6. Uvařené maso pokrájejte na plátky přes vlákno a podávejte s vařenou mrkví, se šťouchanými bramborami v hlubokém talíři zalité čistým vývarem. K tomu přiložte jablečný křen a pažitkovou omáčkou. Tafelspitz tvoří jakousi samostatnou jídelní kategorii – není to ani polévka, ani dušené maso.
7. Jablečný křen: Jablka oloupejte, překrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřince a v kastrolu s trochou vody pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C. Pak je dohladka rozmixujte a přidejte k nim najemno nastrouhaný křen. Připravte si také pažitkovou omáčku. Majonézu, natvrdo uvařená vejce a střídku z toastového chleba rozmixujte, osolte a opepřete a pak posypte najemno nakrájenou pažitkou.
8. Brambory s cibulkou: Omyté neoloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Cibuli nakrájejte na půlobloučky a na oleji je orestujte dozlatova. Uvařené brambory oloupejte, prolisujte je nebo nastrouhejte a dohladka promíchejte s osmaženou cibulkou a s máslem.
Poznámka k receptu
Tradiční rakouské národní jídlo, jež bylo mimo jiné nejoblíbenějším pokrmem císaře Františka Josefa I. a císařovny Sissi.
Načítám komentáře...