ŠŤAVNATÁ HOVĚZÍ ŽEBRA S BBQ OMÁČKOU A SALÁTEM
Seznam surovin
Žebra:
- hovězí maso 5 kilogramů (masitá žebra)
- pepř černý 3 lžičky
- nové koření 1 lžička
- sůl 4 lžíce
- cukr 1 lžička
- sušený česnek 4 lžičky
- koriandr 2 lžičky (mletý)
- bobkový list 2 lžičky (mletý)
- olej slunečnicový 3 lžíce
- omáčka 1,5 litru (základní)
Základní omáčka:
- cibule 500 gramů
- olej slunečnicový 100 mililitrů (nebo sádlo)
- mouka 4 lžíce (hladká)
- vývar hovězí 2 litry
- sůl
- pepř
BBQ omáčka:
- pivo tmavé 250 mililitrů (černé)
- omáčka 300 mililitrů (základní, ve které se maso peklo, nebo hovězí vývar)
- kečup 200 mililitrů (kvalitní)
- hořčice 3 lžíce (anglický)
- worcesterská omáčka 4 lžíce
- med 3 lžíce
- ocet vinný 2 lžíce (červený)
Salát:
- zelí bílé 1/2 kusu
- cukr krupice 2 lžíce
- ocet 3 lžíce (kvasný)
- olej slunečnicový 3 lžíce
- mrkev 1 kus
- křen 1 lžíce (smetanový)
- pepř bílý
- sůl
Postup přípravy
1. Žebra nakrájejte na menší kusy tak, aby na každém byla i kost. Ze všech suchých ingrediencí smíchejte kořenicí směs a maso ze všech stran okořeňte. Marinujte v lednici ideálně přes noc, ale klidně i 5 dnů.
2. Připravte základní omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte sádlo nebo olej a cibuli nechte zkaramelizovat. Pak do hrnce přisypte asi 4 lžíce hladké mouky a opékejte, dokud se cibule nezbarví do světle hněda. Přilijte asi 2 litry chladného hovězího vývaru a dobře rozmíchejte. Přiveďte omáčku k varu, mírně osolte, opepřete a povařte asi 20 minut. Nakonec omáčku rozmixujte a propasírujte hustým sítem.
3. Marinované maso potřete olejem, ze všech stran prudce zatáhněte na rozpáleném grilu nebo pánvi, přesuňte do pekáče a zalijte rozehřátou omáč- kou (případně vývarem, ale omáčka je lepší varianta!). Pekáč zakryjte. Troubu rozehřejte na 160 °C a maso pečte 2–3 hodiny nebo dokud nebude měkké a téměř hotové. Nechte ho v omáčce vychladnout, díky tomu si udrží šťavnatost.
4. Když je maso dopečené, připravte BBQ omáčku – všechny ingredience smíchejte v rendlíku a svařte zhruba na třetinu původního objemu. Vrhněte se na salát: zelí nakrájejte na tenké nudličky (jinak nebude křupavé) a dejte do mísy. Dobře osolte, opepřete a zasypte cukrem. Zelí promačkejte rukama, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Přilijte ocet a salát nechte 10 minut odpočinout. Nakonec doplňte nastrouhanou mrkev, křen, olej, zamíchejte a podle potřeby dochuťte.
5. Gril rozehřejte zhruba na 250 °C a potřete špekem. Žebra z jedné strany potřete připravenou omáčkou BBQ a začněte grilovat. Jakmile budou hezky zbarvená, otočte je a opět potřete. Celkově to bude trvat asi 5 minut. Žebra dejte na velké prkno, přidejte zbylou omáčku BBQ, zelný salát a pečivo.
Načítám komentáře...