Křehké hovězí po burgundsku
Seznam surovin
- cibule 1 kus (velká)
- cibulka lahůdková 15 kusů (malých cibulek)
- mrkev 200 gramů
- hovězí maso 1 kilogram (kýta-spodní nebo květový šál)
- víno červené 3/4 litru
- pepř 8 kusů (kuličky)
- bobkový list 2 kusy
- bylinky 1 svazek (čerstvé-rozmarýn,tymián,majoránka)
- olej olivový 3 lžíce
- slanina anglická 150 gramů
- česnek 1/2 kusu (hlavička)
- máslo 100 gramů
- žampiony 150 gramů (malých)
- koňak (40%) 20 mililitrů (střik)
- sůl (dle chuti)
Postup přípravy
1. Cibuli a mrkev pokrájejte na kolečka (malé cibulky ponechte celé). Mrkev vložte do mísy spolu s nakrájeným masem, zalijte vínem a přidejte všechno koření a bylinky. Nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ale nejlépe do druhého dne.
2. Druhý den slijte víno přes síto (ale uchovejte ho). Do silnostěnného hrnce s poklicí dejte na oleji vyškvařit slaninu. Přimíchejte celé cibulky, pokrájenou cibuli a vše dozlatova opečte. Vyjměte z hrnce
a na oleji orestujte maso a mrkev společně s česnekem.
3. Když je maso ze všech stran opečené, vraťte k němu osmaženou cibuli, slaninu a koření z nálevu a zalijte vínem z marinády, osolte a přiveďte k varu. Zakryté nechte na velmi mírném plameni
jemně probublávat nejméně dvě a půl hodiny, až maso úplně změkne.
4. Před koncem dušení osmahněte na másle půlky žampionů. Na posledních deset minut dušení je pak přidejte k masu. Vše zjemněte kapkou koňaku.
Poznámka k receptu
Počítejte dopředu navíc s marinováním.
Načítám komentáře...