Marinovaný flank steak
Seznam surovin
Na maso:
- hovězí maso 700 gramů (flank steak)
- sůl (hrubozrnná)
- pepř černý (čerstvě mletý)
Na marinádu:
- olej olivový 125 mililitrů (Extra Virgin)
- sójová omáčka 125 mililitrů
- šťáva citronová 125 mililitrů (čerstvě vymačkaná)
- cukr třtinový 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
Kromě toho:
- olej slunečnicový
- rukola 1 hrst
- citron 1 kus (nebo limetka)
Postup přípravy
V misce rozšleháme olivový olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, třtinový cukr a rozdrcený česnek. Maso na povrchu na několika místech lehce nařízneme, aby se při grilování nezkroutilo. Vložíme ho do silnějšího igelitového sáčku, přilijeme připravenou marinádu, ze sáčku vytlačíme vzduch a dobře ho uzavřeme. Maso v marinádě obalíme a necháme při pokojové teplotě nejméně hodinu marinovat (v horkém počasí je lepší nechat maso marinovat v lednici, asi 5 hodin, a před grilováním ho nechat ohřát na pokojovou teplotu). Během marinování sáček občas obrátíme.
Maso vyjmeme z marinády, kterou si uschováme, a osušíme ho papírovými utěrkami. Položíme ho na mřížku rozehřátého grilu, kterou jsme potřeli olejem, a grilujeme pod poklopem asi 5 minut z každé strany (takto bude maso propečené na medium, pokud máme teploměr na maso, mělo by dosáhnout uvnitř teploty 60 °C). Hotové maso zabalíme do alobalu a necháme 10 minut odpočinout.
Mezitím nalijeme marinádu do kastrůlku, přivedeme ji k varu a odstavíme z ohně. Maso vybalíme z alobalu, položíme na servírovací prkénko nebo mísu, nakrájíme ho přes vlákna na plátky, osolíme, opepříme, přelijeme ho jednou nebo dvěma lžícemi marinády, posypeme rukolou a podáváme s miskou se zbylou marinádou a měsíčky citronu na dochucení.
Poznámka k receptu
Flank steak je maso z hovězího pupku. Nejlépe chutná právě upravené na medium (středně propečené) a nakrájené na tenké plátky.
Načítám komentáře...