NÁMOŘNICKÉ HOVĚZÍ (SJÖMANSBIFF)
Seznam surovin
- hovězí maso 800 gramů (krk nebo nízký roštěnec)
- pivo tmavé 250 mililitrů
- cibule 2 kusy
- pórek 1 kus
- sójová omáčka 2 lžíce
- vývar hovězí 100 mililitrů
- hřebíček 3 kusy
- bobkový list 3 kusy
- brambory 6 kusů (6-8 kusů)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- pepř kajenský (podle chuti)
- olej (na smažení)
- máslo (na smažení)
- sůl
- pepř bílý
- petržel hladkolistá (k podávání)
- okurky kyselé (k podávání)
Postup přípravy
1. Hovězí maso nakrájejte na plátky. V pánvi rozpalte máslo s olejem a zprudka ho orestujte. Osolte a opepřete, přesuňte i se šťávou do pekáče s pokličkou a zalijte pivem.
2. Cibuli a pórek nakrájejte na tenká kolečka (z pórku použijte jen bílou část) a orestujte na rozpáleném másle s olejem dozlatova. Přidejte sójovou omáčku, koření a vše přidejte do pekáčku k masu. Zalijte vývarem.
3. Brambory nakrájejte na silnější plátky, osušte je a obalte v hladké mouce. Opečte je na pánvi dozlatova. Přidejte k masu a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40–60 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a s kyselou okurkou.
Poznámka k receptu
Kraj Blekinge si díky své jižní poloze vysloužil přezdívku „zahrada Švédska“. Právě odsud pochází jeden z hlavních pilířů švédské tradiční gastronomie – pomalu pečené námořnické hovězí. Jeho příprava v jednom hrnci se totiž výborně hodila pro vaření na lodích.
Načítám komentáře...