Nikujaga (maso s bramborami)
Seznam surovin
- olej 2 lžičky (rostlinný)
- hovězí maso 250 gramů (žebírka pokrájená na tenké plátky)
- cibule 1 kus (pokrájená na silné plátky)
- brambory 4 kusy (velké žlutomasé pokrájené na kusy)
- mrkev 1 kus (pokrájená na kusy)
- saké 120 mililitrů
- vývar 1/2 litru
- cukr 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- sójová omáčka 3 lžíce
- houby šíitake 4 kusy (bez nožek a nakrájené na čtvrtky)
- houby sušené 140 gramů (japonské)
- fazolky zelené 80 gramů (očištěné)
Postup přípravy
1. Silnostěnnou velkou pánev nebo širší kastrol rozehřejte na středním plameni. Vlijte do něj olej a za stálého míchání na něm osmažte plátky masa. Kleštěmi nebo děrovanou naběračkou je přesuňte do mísy, aby z nich odkapal olej.
2. V pánvi osmažte cibuli, až zprůsvitní. Přidejte brambory a mrkev a za stálého míchání smažte asi 3 minuty. Vlijte saké a odvařujte minutu či dvě, až se alkohol odvaří. Přidejte vývar, cukr, sůl, sójovou omáčku a houby, vraťte maso a pánev přikryjte poklicí.
3. Na mírném plameni poduste 30 až 40 minut, až zelenina i maso zkřehnou. Přidejte fazolky a bez pokličky ještě chvíli povařte, až zvláční. Jídlo můžete nechat v chladu až do druhého dne, aby se v něm chutě lépe rozležely
Poznámka k receptu
Kdyby i v Japonsku žili drsní dřevorubci, tohle by bylo jejich jídlo – přímočaré, syté a chutné. Jelikož obsahuje brambory, nemusíte k němu už nic přidávat, ale je skvělé také s rýží. Jako každý dušený pokrm i nikujaga má lepší chuť až druhý den, když se rozleží. Nejlepší je „spláchnutá“ pivem.
Načítám komentáře...