Opilé hovězí
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů
- zelenina kořenová (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru)
- cibule 1 kus (velká)
- víno červené 1,5 decilitru
- smetana 1,5 decilitru
- máslo 50 gramů
- ocet
- cukr
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Hovězí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a celé ho vložíme do kastrolu se zeleninou. Vše podlijeme trochou vína, kastrol zakryjeme, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme, dokud není maso téměř měkké. Během pečení maso podle potřeby průběžně podléváme zbylým vínem a přeléváme vypečenou šťávou. Před koncem pečení maso odkryjeme, aby získalo hezkou barvu, a dopečeme doměkka.
Upečené maso vyjmeme a uchováváme v teple. Do omáčky v kastrolu vmícháme smetanu (tím ji zahustíme), podle chuti omáčku přisladíme cukrem a okyselíme octem. Pak ji propasírujeme přes síto, ještě krátce povaříme a případně znovu dochutíme.
Pečené maso nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.
Poznámka k receptu
Tento způsob úpravy hovězího masa vám nejspíš bude připomínat svíčkovou. I v tomto případě můžete každou porci doplnit lžící brusinkového kompotu nebo plátkem citronu a kopečkem šlehačky. Pokud se vám zdá tato večeře příliš slavnostní, dejte si jen část masa s chlebem (upečte ho více) a zbytek s omáčkou a knedlíky nechte na víkendový oběd.
Načítám komentáře...