Ossobuco na citrónové trávě, vanilce a badyánu
Seznam surovin
- zázvor 50 gramů
- česnek 2 stroužky
- citronová tráva 2 kusy
- vanilkový lusk 1 kus
- paprička chilli červená 1 kus
- cibule 1 kus
- mrkev 2 kusy
- celer řapíkatý 2 stroužky
- badyán 2 kusy
- skořice 1 kus (celá)
- vývar hovězí 400 mililitrů
- sójová omáčka 50 mililitrů (sladká)
- cukr třtinový 40 gramů
- víno bílé 100 mililitrů (suché)
- olej arašídový 4 lžíce (nebo řepkový)
- máslo 50 gramů (studené)
Postup přípravy
1. Zázvor, česnek a chilli papričku očistěte a nakrájejte na malé kousky, zeleninu očistěte a pokrájejte nahrubo, citronovou trávu podrťte a nakrájejte. Vanilkový lusk podélně rozkrojte.
2. Maso po obvodu opatrně nakrojte tak, abyste narušili blánu. Ve velkém litinovém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a zprudka opečte maso z obou stran (z každé asi 2 minuty). Maso vyjměte, přilijte zbylý olej a přidejte všechnu zeleninu a koření. Restujte minimálně 8 minut. Zelenina by měla chytit barvu a koření se rozvoní. Často míchejte.
3. Maso dejte zpět do hrnce, přidejte cukr, zalijte vývarem, vínem a sójovou omáčkou, přiklopte a nechte na velmi mírném ohni probublávat 3 hodiny. Občas maso zkontrolujte, pokud bude třeba, podlijte trochou vody.
4. Maso opatrně vyjměte (bude mít tendenci se rozpadat). Obsah hrnce důkladně přeceďte, hrnec vytřete papírovou utěrkou a přecezenou omáčku do něj vraťte, na mírném plamenu omáčku asi 10 minut redukujte. Před dokončením vmíchejte na kostičky nakrájené studené máslo. Maso vraťte do omáčky a před podáváním nechte prohřát. Podávejte s pikantní bramborovou kaší s trochou wasabi.
Poznámka k receptu
Ossobuco je řez ze zadního hovězího – silný plátek masa s morkovou kostí, která se postará o dokonalou omáčku. Po třech hodinách pomalého dušení bude maso měkké jako dort.
Načítám komentáře...