Ossobuco na citronové trávě, vanilce a badyánu I
Seznam surovin
- hovězí maso 2 kusy (ossobuco)
- zázvor 50 gramů
- česnek 2 stroužky
- citronová tráva 2 kusy
- vanilkový lusk 1 kus
- paprička chilli červená 1 kus
- cibule 1 kus
- mrkev 2 kusy
- celer řapíkatý 2 snítky
- badyán 2 kusy
- skořice 1 kus (celá)
- vývar hovězí 400 mililitrů
- sójová omáčka 50 mililitrů (sladká)
- cukr třtinový 40 gramů
- víno bílé 100 mililitrů (suché)
- olej arašídový 4 lžíce (nebo řepkový)
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
1. Zázvor, česnek a chilli papričku očistěte a nasekejte nadrobno, očištěnou zeleninu pokrájejte nahrubo, citronovou trávu podrťte tupou stranou nože a nakrájejte. Vanilkový lusk podélně rozkrojte.
2. Maso po obvodu opatrně nakrojte tak, abyste narušili blánu, která je spojuje (nebude tak mít tendeci se při tepelné úpravě kroutit). Ve velkém litinovém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a zprudka opečte maso z obou stran (z každé asi 2 minuty). Maso vyjměte, přilijte zbylý olej a přidejte všechnu zeleninu a koření. Restujte minimálně 8 minut, zelenina by měla chytit barvu a koření se rozvoní. Často míchejte.
3. Maso vraťte zpět do hrnce, přidejte cukr, zalijte vývarem, vínem a sójovou omáčkou, přiklopte a nechte na velmi mírném ohni probublávat 3 hodiny. Občas maso zkontrolujte, pokud bude třeba, podlijte trochou vody.
4. Maso opatrně vyjměte (bude mít tendenci se rozpadat). Obsah hrnce důkladně přeceďte, hrnec vytřete papírovou utěrkou a přecezenou omáčku do něj vraťte, na mírném plamenu omáčku asi 10 minut redukujte. Před dokončením vmíchejte na kostičky nakrájené studené máslo. Maso vraťte do omáčky a před podáváním nechte prohřát. Podávejte s pikantní bramborovou kaší s trochou wasabi.
Poznámka k receptu
Ossobuco je řez z nohy hovězího dobytka - silný plátek masa s morkovou kostí, která se postará o dokonalou omáčku.
Načítám komentáře...