Pečená hovězí loupaná plec s omáčkou Ketjap Manis
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram (loupaná plec)
- sůl 2 lžíce
- cukr 2 lžíce
- zázvor 1 lžíce (sušená)
- cibulka jarní 1 svazek
- salát little gem 4 kusy
- semínka sezamová 2 lžíce (bílý)
- arašídy 1 hrst
- kečup 1 lžíce
- omáčka 2 lžíce (viz tip)
- med 1 lžíce
- olej sezamový 3 lžíce
Postup přípravy
1. Maso očistěte a odstraňte svrchní blánu. V misce smíchejte sůl, cukr, zázvor a směs vmasírujte do masa. Překryjte potravinářskou fólií a dejte na pár hodin (ale klidně i přes noc) odležet do lednice. Pak maso dejte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte 5 hodin v troubě předehřáté na 140 °C.
2. V misce smíchejte kečup, ketjap manis, med, olej a prošlehejte. Arašídy nasekejte a přidejte k dresinku. Salát podélně rozkrojte napůl a zprudka opečte na grilovací pánvi, pak ho přelijte dresinkem. Maso po 5 hodinách přelijte výpekem a vraťte na 5 minut do trouby rozpálené na 190 °C. Pak ho nakrájejte na tenké plátky, posypte nasekanou cibulkou a podávejte se salátem a pečivem.
Poznámka k receptu
Ketjap manis koupíte v asijských potravinách. Nebo ji vyrobte doma. V rendlíku smíchejte 100 g třtinového cukru se 100 ml sójové omáčky a 50 ml vody. Směs zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte hvězdičku badyánu, plátek kořene galangal, stroužek česneku a vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje do konzistence řídkého sirupu. Nechte ho vychladnout, přeceďte a skladujte v lednici.
Načítám komentáře...