Provensálská hovězí pečeně
Seznam surovin
- hovězí maso 1 kilogram
- slanina 15 dekagramů
- pomerančová kůra 1 kus (z 1 pomeranče)
- hřebíček 1 lžička (mletý)
- muškátový květ 1 lžička (mletý)
- víno červené 1 litr (suché)
- mrkev baby (několik)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Špek nakrájíme na kostičky a vypražíme. Kostičky můžeme odstranit a nechat pouze tuk.
Maso ze všech stran prudce opečeme na vypraženém sádle ze špeku, obalíme kořením a pomerančovou kůrou, uložíme do pekáčku, posolíme, podlijeme svařeným vínem a přiklopené pečeme 3 hodiny při 150°C. Přibližně hodinu před koncem pečení můžeme přidat několik menších mrkví.
Na konci pečení vyjmeme maso, šťávu podle potřeby zahustíme odvařením nebo použijeme zbytky vinné redukce na odvaření zbytků připečených na okraji pekáčku. Mrkvičky podáváme jako dekoraci. Podáváme s vařenou rýží.
Poznámka k receptu
Lze použít i vepřové maso na kosti (krkovice nebo kotleta), v tom případě vynecháme špek.
Načítám komentáře...