Španělští ptáčci
Seznam surovin
- hovězí maso 400 gramů (zadní, 4 plátky)
- slanina 150 gramů
- vývar masový 5 decilitrů
- salám měkký 50 gramů (nebo vuřty)
- tuk 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- cibule 3 kusy
- vejce 2 kusy (uvařená natvrdo)
- okurka nakládačka 2 kusy
- hořčice plnotučná 2 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Plátky hovězího masa dobře naklepeme, osolíme a z jedné strany je opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme kousek salámu, silnější plátek okurky, čtvrtku vařeného vejce, kousek slaniny a několik koleček cibule. Plátky s náplní pevně zavineme a svážeme nití nebo kuchyňským provázkem (lze je i sepnout speciálními kovovými sponami).
V kastrolu rozehřejeme tuk, přidáme zbylou cibuli nakrájenou nadrobno a necháme ji zpěnit. Pak do kastrolu vložíme připravené masové závitky a zprudka je opečeme ze všech stran. Podlijeme je trochou horkého masového vývaru a dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Pak závitky vyjmeme, odstraníme z nich nitě a uložíme je v teple.
Šťávu v kastrolu vydusíme, až se na povrchu objeví tuk. Zaprášíme ji moukou, lehce ji osmahneme, přilijeme opět trochu vývaru, promícháme a vaříme ještě asi 20 minut.
Ptáčky rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Načítám komentáře...