Svíčková na smetaně
Seznam surovin
- hovězí maso 600 gramů (zadní, nejlépe svíčková)
- zelenina kořenová 200 gramů (2 menší mrkve, 1 petržel, 1/2 menšího celeru)
- slanina 100 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- máslo 80 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- vývar hovězí (nebo voda, na podlití)
- mléko 1 decilitr (nebo i trochu více)
- cibule 1 kus
- ocet 2 lžíce
- koření (10 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, několik bobkových listů)
- sůl
Postup přípravy
Hovězí maso očistíme, podle potřeby ho odblaníme, opláchneme studenou vodou a osušíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky.
Slaninu necháme nejdříve ztuhnout v chladničce a pak ji nakrájíme na špalíčky. Do masa uděláme ostrým nožem malé otvory a zasuneme do nich špalíčky slaniny (můžeme použít i špikovací jehlu).
Aby maso drželo hezký tvar, svážeme ho po celé délce provázkem do tvaru válečku. Pod provázek zasuneme několik bobkových listů, případně i zbylé kousky slaniny.
Maso vložíme do mísy (nejlépe kameninové) a obložíme ho nudličkami zeleniny a plátky cibule. Přidáme polovinu nového koření a pepře, maso přelijeme 30 g rozpuštěného másla a octem, zakryjeme a necháme v chladu odležet 1 - 2 dny.
Maso osolíme a zprudka opečeme ze všech stran v pekáčku na zbylém másle. Přidáme zeleninu, se kterou bylo maso naložené a druhou polovinu koření a pečeme v troubě pod pokličkou za průběžného podlévání vývarem nebo vodou doměkka.
Měkké maso vyjmeme z pekáčku, z výpeku odstraníme koření a šťávu se zeleninou rozmixujeme. Vmícháme do ní hladkou moukou rozmíchanou v mléce a povaříme ještě asi 30 minut. Hotovou omáčku podle chuti dosolíme, můžeme přidat i špetku cukru a na závěr vmícháme smetanu ke šlehání, ale již nevaříme.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Poznámka k receptu
Maso špikujte slaninou po délce masových vláken, abyste při porcování masa na plátky krájeli maso i slaninu a vytvořila se hezká mozaika.
Pro vylepšení chuti můžete k masu před pečením přidat na špičku nože strouhané citronové kůry.
Načítám komentáře...