Tradiční živáňská pečeně

Seznam surovin

Marináda:

Doplňky:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Hovězí, vepřové i kuřecí maso rozdělte na asi 1,5–2 cm široké kousky o velikosti dlaně a jen klouby rukou je jemně naklepejte. Uzenou slaninu nakrájejte (nebo si ji můžete nechat nakrájet v obchodě) na asi 0,5 cm plátky. Očištěné papriky rozkrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny) a cibuli na hrubší kolečka.

2. Maso nasolte, poprašte lehce pepřem čtyř barev a odložte stranou.

3. MARINÁDA: Z oleje, prolisovaného česneku, hořčice, sladké papriky a chilli koření vymíchejte hladkou emulzi - marinádu. Vložte do ní veškeré maso a pěkně ji do něj (nejlépe opět rukama) zapracujte.

4. Připravte si větší grilovací pekáček (například z alobalu, který je běžně k dostání v papírnictvích a supermarketech) a postupně, jako byste vytvářeli ražniči (ale bez jehel), do něj skládejte jednotlivé vrstvy masa, cibule, slaniny a papriky.

5. Jednotlivé vrstvy proložte bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Povrch obsahu pekáčku ještě mírným tlakem dlaně srovnejte dohladka, přidejte zbytek marinády a na závěr zakápněte červeným vínem.

6. Pekáček překryjte dvojitou vrstvou alobalu a maso nechte minimálně 60 minut, nejlépe však přes noc, odležet na chladném místě.

7. Troubu předehřejte na 150 °C a maso pečte 2 hodiny. Vůně, která se záhy začne linout vaší kuchyní, bude tak intenzivní, že se nebudete moct dočkat, až se bude nosit na stůl. Asi 30 minut před dopečením můžete alobal sejmout a podle potřeby maso ještě trochu podlít a dopéct dozlatova.

8. Živáňskou výborně doplní nakládané okurčičky, feferonky i salát z čerstvé zeleniny. Jako příloha sice plně postačí čerstvý chléb, ale mohou to být i brambory. A čím ji zapít? Minimálně vínem, které zbylo po marinování. Bude-li vás ovšem více, u téhle jediné láhve asi nezůstanete.

Poznámka k receptu

Zkuste do marinády přidat trochu kečupu a worcestru nebo místo divokého koření použít bylinky, například rozmarýn s tymiánem, a kuřecí maso nahradit třeba jehněčím, kousky jatýrek nebo pikantní klobásou... Výsledek zase bude trochu jiný, ovšem dlužno dodat, že opět vynikající. Prostě živáňská je správnou volbou pro kreativní kuchaře a kuchařky, a to zdaleka nejen pro ty zkušené, ale zvládnou ji i úplní začátečníci.

Hodnocení: 4,0/5

Hodnotilo: 1

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...