Tradiční živáňská pečeně
Seznam surovin
- hovězí maso 400 gramů (roštěnce, plece)
- vepřové maso 400 gramů (kýta, krkovice)
- kuřecí maso 400 gramů (stehení řízky)
- slanina 300 gramů
- paprika 500 gramů (slovenských)
- cibule 4 kusy
- bobkový list 4 kusy
- nové koření 7 kuliček
- jalovec 4 kuličky
- víno červené 250 mililitrů
- pepř barevný
- sůl
Marináda:
- olej 250 mililitrů
- česnek 2 stroužky
- hořčice plnotučná 2 lžíce
- paprika sladká 1 lžička
- koření chilli 1/2 lžičky
Doplňky:
- okurka nakládačka 4 kusy
- feferony 4 kusy
Postup přípravy
1. Hovězí, vepřové i kuřecí maso rozdělte na asi 1,5–2 cm široké kousky o velikosti dlaně a jen klouby rukou je jemně naklepejte. Uzenou slaninu nakrájejte (nebo si ji můžete nechat nakrájet v obchodě) na asi 0,5 cm plátky. Očištěné papriky rozkrájejte na poloviny (větší na čtvrtiny) a cibuli na hrubší kolečka.
2. Maso nasolte, poprašte lehce pepřem čtyř barev a odložte stranou.
3. MARINÁDA: Z oleje, prolisovaného česneku, hořčice, sladké papriky a chilli koření vymíchejte hladkou emulzi - marinádu. Vložte do ní veškeré maso a pěkně ji do něj (nejlépe opět rukama) zapracujte.
4. Připravte si větší grilovací pekáček (například z alobalu, který je běžně k dostání v papírnictvích a supermarketech) a postupně, jako byste vytvářeli ražniči (ale bez jehel), do něj skládejte jednotlivé vrstvy masa, cibule, slaniny a papriky.
5. Jednotlivé vrstvy proložte bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Povrch obsahu pekáčku ještě mírným tlakem dlaně srovnejte dohladka, přidejte zbytek marinády a na závěr zakápněte červeným vínem.
6. Pekáček překryjte dvojitou vrstvou alobalu a maso nechte minimálně 60 minut, nejlépe však přes noc, odležet na chladném místě.
7. Troubu předehřejte na 150 °C a maso pečte 2 hodiny. Vůně, která se záhy začne linout vaší kuchyní, bude tak intenzivní, že se nebudete moct dočkat, až se bude nosit na stůl. Asi 30 minut před dopečením můžete alobal sejmout a podle potřeby maso ještě trochu podlít a dopéct dozlatova.
8. Živáňskou výborně doplní nakládané okurčičky, feferonky i salát z čerstvé zeleniny. Jako příloha sice plně postačí čerstvý chléb, ale mohou to být i brambory. A čím ji zapít? Minimálně vínem, které zbylo po marinování. Bude-li vás ovšem více, u téhle jediné láhve asi nezůstanete.
Poznámka k receptu
Zkuste do marinády přidat trochu kečupu a worcestru nebo místo divokého koření použít bylinky, například rozmarýn s tymiánem, a kuřecí maso nahradit třeba jehněčím, kousky jatýrek nebo pikantní klobásou... Výsledek zase bude trochu jiný, ovšem dlužno dodat, že opět vynikající. Prostě živáňská je správnou volbou pro kreativní kuchaře a kuchařky, a to zdaleka nejen pro ty zkušené, ale zvládnou ji i úplní začátečníci.
Načítám komentáře...