Tatarák podle řeznice
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (vrchní nebo spodní šál)
- cibule šalotka 4 kusy (menší)
- okurky kyselé 50 gramů (malé nebo cornichonky)
- žloutek 4 kusy
- sýr Parmezán 30 gramů
- hořčice dijonská 50 gramů
- nálev z okurek 2 lžíce
- olej slunečnicový 100 gramů
- sůl
- pepř
- česnek (k podávání)
- chléb bílý (k podávání)
Postup přípravy
1. Maso očistěte od blan, pokrájejte na kusy a dvakrát umelte, dvojím semletím docílíte krásné jemnosti. Oloupanou šalotku a kyselé okurky nasekejte nadrobno a přidejte do mísy k namletému masu.
2. Do vyšší nádoby rozklepněte žloutky, zasypte je najemno nastrouhaným parmazánem, přidejte hořčici a lák z okurek. Nejdříve směs tyčovým mixérem lehce promixujte, pak pomalu (nejprve po kapkách, pak tenkým pramínkem) přilévejte olej a vyšlehejte majonézu.
3. Hotovou majonézu přidejte k masu a vše dochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Tatarák je potřeba opravdu důkladně promíchat, maso by se mělo s ostatními přísadami dokonale spojit. Podávejte ho s topinkami a dostatečným množstvím česneku.
Poznámka k receptu
Tatarák přímo od řeznice nemá chybu - dokonalým trikem je jemná domácí majonéza a tajnou ingrediencí parmazán. Markéta doporučuje dobře odhadnout síly a připravit jen tolik masa, kolik skutečně sníme, druhý den už to opravdu není ono.
Načítám komentáře...