Dušené jehněčí
Seznam surovin
Na jehněčí:
- cibule 3 kusy
- olej olivový 50 mililitrů
- máslo 150 gramů
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 2 listy
- pepř 6 kusů (celý)
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- slanina 50 gramů (kvalitní uzená)
- jehněčí maso 3 kusy (kolínka každé asi 400g)
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- vývar hovězí 1 litr (silný)
- pivo 250 mililitrů (Guinness )
- kroupy 70 gramů (uvařené)
- sůl
- pepř
Zelenina:
- celer 1 kus (menší)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 2 kusy
- fazolové lusky 4 kusy (ploché)
- brambory 500 gramů (menší)
- řepa červená 2 kusy (menší)
- cibule šalotka 2 kusy
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
1. Oloupané cibule nahrubo pokrájejte a dozlatova orestujte na oleji s máslem. Pak k cibuli přidejte najemno nasekaný česnek, bobkové listy, celý pepř, bylinky a na kostičky pokrájenou slaninu a základ ještě přibližně 2 minuty opékejte.
2. Do takto připraveného základu vložte osolená a opepřená kolínka a opečte je ze všech stran dozlatova.
3. Zaprašte je moukou, znovu orestujte a pak zalijte vlažným vývarem.
4. Promíchejte, aby se ve šťávě neutvořily žmolky, vlijte pivo a zakryté duste asi 2,5 hodiny v troubě předehřáté na 170°C.
5. Zatímco se maso dusí, připravte si zeleninu. Očištěnou kořenovou zeleninu a fazole krátce (přibližně 2 minuty) povařte ve vodě. Oloupané brambory vařte asi 10 minut. Omyté řepy uvařte doměkka a až poté oloupejte. Šalotky najemno nakrájejte. Všechnu takto připravenou zeleninu a ječné kroupy krátce orestujte na másle a přibližně 15 minut před koncem dušení přidejte k jehněčímu masu.
6. Vyjměte z trouby a odkryté pak nechte na co nejmenším plameni probublávat, aby se chutě pěkně propojily. Je to opravdu sytý pokrm s bramborami, ale přesto ho můžete podávat ještě s pečivem nebo s bramborovou kaší (a samozžejmě, s pintou Guinnessu).
Poznámka k receptu
Irish stew, dušené jehněčí po irsku, je asi nejtypičtějším představitelem tamní kuchyně. Jakkoli ho puristé připravují pouze z jehněčího, brambor a kořenové zeleniny, v pubu James Joyce ho doplňuje také červená řepa, kroupy, fazolky a samozřejmě pivo Guinness. A je to dobrý chuťový tah!
K podávání může být bramborová kaše nebo chléb.
Načítám komentáře...