Irish stew (irský guláš)
Seznam surovin
- vývar masový 1,2 litru (jehněčí, připravený z kostí)
- jehněčí maso 600 gramů (krk)
- mrkev 600 gramů
- brambory 300 gramů (moučné)
- brambory 300 gramů (salátové )
- cibule 1 kus
- tymián 6 snítek
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst (nasekaná)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Jehněčí filety nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na silnější kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na silné plátky. Oba druhy brambor oloupeme a nakrájíme na kostky o straně asi 2,5 cm. Nakrájené maso vložíme do hrnce, zalijeme horkým vývarem, osolíme, opepříme, přivedeme prudce k varu a pomalu dusíme nezakryté asi 30 minut. Během dušení lžící odebíráme pěnu tvořící se na povrchu.
Podušené maso vyjmeme z hrnce a vývar přecedíme přes jemný cedník. Maso i vývar pak vrátíme zpět do umytého hrnce a znovu přivedeme k varu. Přidáme cibuli, moučné brambory a mrkev, osolíme a dále dusíme nezakryté 10 minut. Pak přidáme lístky ze snítek tymiánu a lojovité brambory, hrnec zakryjeme a necháme pomalu dusit dalších 15 - 20 minut, dokud není jehněčí maso velmi měkké. Moučné brambory se rozvaří a zahustí omáčku, lojovité brambory zůstanou v celku.
Hrnec odstavíme ze sporáku a irský guláš necháme zakrytý stát ještě 10 minut. Nakonec do něj vmícháme nasekanou petrželku a podáváme.
Poznámka k receptu
Do guláše můžete spolu s vývarem přidat i sklenku červeného vína nebo tmavého piva.
Načítám komentáře...