Jehněčí kleftiko
Seznam surovin
- jehněčí maso 1 kilogram (kýta bez kosti)
- šťáva citronová 2 lžíce
- hrášek 250 gramů (mražený)
- mrkev 3 kusy
- máslo 2 lžíce
- olej olivový 80 mililitrů
- česnek 2 stroužky
- brambory 3 kusy (velké)
- rajčata 3 kusy (velká)
- sýr 200 gramů (Radamer na kostičky)
- oregano (sušené)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Jehněčí kýtu očistěte a nakrájejte na kostky asi o hraně 5cm. osolte, opepřete a posypte oreganem. zakápněte citronem a olivovým olejem. mrkev nakrájejte na silnější kolečka, brambory na větší kostky, rajčata na plátky, česnek nadrobno. v hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vhoďte do ní mrkev a hrášek. vařte 2 minuty a pak je sceďte.
2. v rendlíku rozpalte máslo a opečte na něm zeleninu, v dalším hrnci rozpalte zbylý olej a orestujte maso. Když se zatáhne, přidejte česnek a krátce opečte. na pánvi osmažte brambory a plátky rajčat. připravte 6 plátů pečicího papíru a rozdělte na ně maso i všechnu zeleninu, nakonec přidejte na kostičky nakrájený sýr. vše pečlivě zabalte, balíčky položte na hluboký plech a pečte v troubě předehřáté na 180°c asi 40 minut. ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Kleftiko je zosobněním řecké kuchyně – jemně ochucené maso, pečené brambory, šťavnatá rajčata a chutě, které se během pečení dokonale prolnou.
Načítám komentáře...