Jehněčí kuskus se skořicí, švestkami a mandlemi
Seznam surovin
Maso:
- jehněčí maso 600 gramů (plecko nebo kýta)
- cibule červená 1 kus
- skořice 3 kusy (celá)
- skořice 1 lžička (mletá)
- kurkuma 1 lžička
- zázvor 1 lžička (mletý)
- švestky sušené 200 gramů
- med 3 lžíce
- semínka sezamová 1 lžíce
- olej olivový
- sůl
- pepř
Příloha:
- kuskus 400 gramů
- citron 1 kus
- petržel hladkolistá 1 hrst
- skořice 1 kus (celá)
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- mandle 100 gramů
- datle 100 gramů
- sůl
- bobkový list
Postup přípravy
1. Maso pokrájejte na menší kostky. V litinovém hrnci rozehřejte olej a maso opečte ze všech stran. Přidejte na klínky nakrájenou červenou cibuli, koření, lžičku soli a párkrát nad hrncem otočte s mlýnkem na pepř.
2. Maso zalijte vodou tak, aby bylo ponořené, ale neplavalo. Přikryjte poklicí a za občasného promíchání duste asi 90 minut. Přidejte pokrájené švestky a med, zamíchejte a nechte ještě 20 minut nezakryté probublávat na mírném ohni. Nakonec podle chuti osolte.
3. Během dušení masa orestujte na suché pánvi sezam. Jakmile získá zlatavou barvu, přesypte ho do misky. Na pánev nalijte několik lžic oleje, opečte na něm mandle, přebytečný olej nechte odsát na papírové utěrce.
4. Jakmile bude maso skoro hotové, připravte přílohu. Do mísy dejte kuskus, zalijte vroucím vývarem, osolte, přidejte skořici, bobkový list, promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10 minut bobtnat. Datle pokrájejte na kousky, petržel posekejte nahrubo a s mandlemi vmíchejte do kuskusu – předtím ho načechrejte vidličkou. Kuskus zakápněte citronovou šťávou a posypte citronovou kůrou. Podávejte s dušeným jehněčím a dílo zasypte opraženým sezamem.
Poznámka k receptu
Pusťte do kuchyně jehněčí maso. Dobře se hodí k pomalému dušení a orientální chutě mu sluší. Kuskus připravíte i s jiným sušeným ovocem.
Načítám komentáře...