JEHNĚČÍ KÝTA S ČESNEKEM A ROZMARÝNEM
Seznam surovin
- jehněčí maso 1,5 kilogramu
- česnek 3 stroužky
- rozmarýn 4 snítky
- citronová kůra (z 1 citronu)
- olej olivový 2 lžíce (+ na zakápnutí)
- brambory 1 kilogram (malé)
- ředkvičky 2 svazky
- sůl
- pepř
Mátová omáčka:
- máta 1 hrst (čerstvá)
- cukr 1 lžička
- ocet vinný 3 lžíce (bílý)
Postup přípravy
1. Do misky prolisujte česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a citronovou kůru. Přilijte 2 lžíce oleje a promíchejte. Brambory pod tekoucí vodou očistěte kartáčkem, vsypte do pekáče a zakápněte olejem. Maso očistěte, odblaňte, osolte, opepřete a potřete připravenou pastou. Položte na brambory a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1 hodinu.
2. Zatímco se maso peče, nasekejte nadrobno mátu a vsypte ji do misky. Přidejte ocet, cukr a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ke konci pečení přidejte k bramborám ředkvičky. Po dopečení nechte kýtu asi 10 minut odpočinout, aby se v ní rovnoměrně usadila šťáva. Lžící na ni naneste mátovou omáčku a podávejte s bramborami a ředkvičkami.
Poznámka k receptu
Tenhle recept využijte, pokud s jehněčím začínáte. Jemnému masu s rozmarýnem a výrazným česnekem nikdo neodolá.
Načítám komentáře...