Gasconnade neboli gaskoňská kýta
Seznam surovin
- jehněčí maso 1 kus (velká kýta)
- ryba mořská 8 plátků (8 sardelových filetů)
- česnek 2 paličky
- česnek 4 stroužky
- tymián 1 snítka
- olej 3 lžíce
- sůl
Postup přípravy
V předvečer příprav dejte vykapat sardelové filety. Nakrájejte je po délce. Oloupejte 4 stroužky česneku a rozdrťte. Špičatým nožem prošpikujte kýtu sardelovými nudličkami a přidejte drcený česnek. Opakujte tak dlouho, dokud nedojdou připravené přísady.
Kýtu zabalte do alobalu a nechejte odpočinout do dalšího dne.
Tymián nasekejte do oleje a také nechejte odpočinout.
V den, kdy chcete kýtu jíst, zahřejte troubu na 190 °C. Kýtu pomažte olejem, v němž jste macerovali tymián. Pečeme podle velikosti 1 - 2 hodiny.
Česnek rozdělte na stroužky, ale neloupejte je, a obložte jimi kýtu přibližně v polovině pečení. Kýtu v průběhu pečení poléváme vypečenou šťávou případně vývarem.
Po dopečení necháme maso přibližně 15 minut v troubě a pak teprve porcujeme. Vyjmeme česnek, který podáváme zvlášť a omáčku zahustíme.
Načítám komentáře...