PEČENÁ JEHNĚČÍ KÝTA
Seznam surovin
- jehněčí maso 2 kusy (kýta)
- citron 1 kus
- česnek 3 kusy
- rozmarýn 4 snítky
- olej olivový
- sůl
Omáčka:
- jogurt 200 gramů (hustý)
- šťáva citronová 1/2 kusu
- máta 1 svazek
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
- pepř
Příloha:
- kuskus 480 gramů
- vývar zeleninový 600 mililitrů
- cibule 3 kusy
- rozinky 2 hrsti
- víno červené 150 mililitrů
- olej olivový 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
1. Rozdrťte 6 stroužků česneku, rozmarýn a mátu nasekejte, přidejte velkou špetku soli, lžíci olivového oleje a promíchejte.
2. Kýtu omyjte a okrájejte z ní kousky tuku a blan. Není ale třeba ji odblanit docela, potřebujete, aby držela dobře pohromadě. Pak ji v místě, kde se spojují svaly, podélně rozřízněte až ke kosti a kost vykrojte.
3. Rozkrojte citron a maso uvnitř i vně jím potřete, trochu šťávy můžete do masa i vymačkat. Pak do vnitřní části vmasírujte česnekovo-bylinkovou směs a kýtu svažte provázkem tak, aby držela dobře pohromadě a směs zůstala uvnitř.
4. Troubu vyhřejte na 220 °C, celou kýtu osolte, dejte do pekáče, podlijte několika lžícemi vody, přidejte rozkrojené palice neoloupaného česneku a dejte péct. Doba pečení je velmi důležitá, maso by mělo uvnitř zůstat růžové a šťavnaté – na každých 500 g počítejte 15 minut pečení. K tomu připočtěte ještě 20 minut a máte celkový čas.
5. Rozinky namočte do vína. Kuskus krátce orestujte na dvou lžících rozpáleného olivového oleje, zalijte horkým vývarem, minutu provařte, stáhněte z ohně, přiklopte a nechte 20 minut nasáknout tekutinu. Cibuli očistěte, nakrájejte na klínky a na mírném plamenu restujte na zbylém olivovém oleji. Pomalou úpravou by neměla zezlátnout, ale zkaramelizovat. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a smíchejte s cibulí a rozinkami a případně dosolte.
6. Mátu nasekejte, smíchejte s jogurtem, osolte, dochuťte hrubě mletým pepřem, citronovou šťávou, trochou olivového oleje a promíchejte. Přidat můžete i kůru z citronu. Upečenou kýtu nechte alespoň 10 minut odpočinout, ideálně na mřížce. Maso se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Kýtu krájejte na plátky a podávejte s mátovou omáčkou a kuskusem. FOTO A DEKOR STYLING DE
Načítám komentáře...