Jehněčí na majoránce
Seznam surovin
Na 6 porcí:
- jehněčí maso 1 kilogram (přední)
- celer 1/2 kusu
- cibule 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- vývar 500 mililitrů
- česnek 1 stroužek
- majoránka (čerstvá několik snítek)
- smetana na vaření 1 hrnek
- sůl
- bylinky (na ozdobení)
- brambory (uvařené k podávání)
- mrkev (uvařená k podávání)
- hrášek (uvařený k podávání)
Jíška:
- máslo 50 gramů
- cibule 1 kus
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
Postup přípravy
1. Přední jehněčí i s kostí uvařte v osolené vodě doměkka s celerem, petrželí a překrojenou cibulí se slupkou. Sceďte, maso nechte stranou a vývar uchovejte.
2. Jíška: Z másla, najemno nakrájené zpěněné cibule a hladké mouky připravte na mírném ohni světlou jíšku. Zalijte ji vývarem z masa, ochuťte česnekem utřeným se solí a majoránkou.
3. Omáčku nechte krátce (asi 10 minut) povařit a nakonec zjemněte smetanou. Vložte do ní na plátky naporcované maso a obojí ještě společně prohřejte a dochuťte.
4. Podávejte s jarní zeleninou (hrášek a mrkvička podušené na másle) a s bramborami. Posypte čerstvými bylinkami.
Poznámka k receptu
Jehněčí maso patří v tomto období k nejoblíbenějším a jeho úprava vařením je stejně tak chutná jako zdravá.
Načítám komentáře...