JEHNĚČÍ PO ALEXANDRIJSKU
Seznam surovin
- jehněčí maso 1,5 kilogramu (kýta)
- mrkev 3 kusy
- petržel kořenová 2 kusy
- celer 1 kus (malý)
- cibule 2 kusy (malá)
- koriandr 1 lžíce (mletý)
- skořice 1 lžíce (mletá)
- víno bílé 500 mililitrů
- olej (rostlinný na opečení)
- sůl
- pepř
Rýže:
- rýže basmati 500 gramů
- olej 4 lžíce
- rozinky 1 hrst
- ořechy lískové 1 hrst
- mandle 1 hrst (plátky)
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájejte na silnější klínky, mrkev a petržel šikmo na silnější kolečka, celer na kostky. Ve velké pánvi rozpalte olej a zeleninu po částech zprudka orestujte a pak ji vsypte do pekáče.
2. Kýtu očistěte, osolte, opepřete a také zprudka ze všech stran opečte na rozpáleném oleji. Pak ji posypte koriandrem a skořicí a přidejte do pekáče k zelenině. Podlijte bílým vínem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1–1,5 hodiny doměkka.
3. Když je kýta téměř hotová, připravte rýži. Rozinky namočte do vody, lískové ořechy nasekejte nahrubo, plátky mandlí opečte na suché pánvi. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm propláchnutou rýži. Když lehce zprůhlední a začne praskat, zalijte ji 1 litrem vody, osolte a uvařte doměkka. Pak ji slijte, vraťte do hrnce a vmíchejte okapané rozinky a nasekané ořechy. Přiklopte a nechte ještě 10 minut dojít. Pak vmíchejte opečené mandle a podávejte s upečeným masem a zeleninou.
Poznámka k receptu
Tenhle recept se bratr Aleš naučil od egyptských křesťanek a oblíbil si ho pro kořeněné maso i neobvyklou přílohu. V klášteře ho jedí o svátcích a místo jehněčí kýty často připravují i skopovou.
Načítám komentáře...