Jehněčí souvlaki
Seznam surovin
- jehněčí maso 600 gramů
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- česnek 2 stroužky (2-4 stroužky)
- olej olivový 50 mililitrů
- oregano 1 lžička
- tymián 1/2 lžičky
- citron 1 kus (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Pita chléb:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- voda 150 mililitrů (vlažná)
- droždí 15 gramů
- cukr 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Tzatziki:
- okurka nakládačka 1 kus
- jogurt bílý 250 gramů (řecký)
- sůl
- pepř (mletý)
- kopr (nebo sušená směs koření na tzatziki)
- ocet vinný (nebo citronová šťáva)
Postup přípravy
Maso nakrájejte na kostky.
V misce rozmíchejte citronovou šťávu s olejem, solí, pepřem a bylinkami. Přidejte nakrájené maso, promíchejte a nechejte rozležet nejlépe přes noc.
Droždí smíchejte se lžící mouky a cukrem a nechejte vzejít kvásek. Poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na stejně velké kousky a vytvarujte tenké placky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě krátce kynout. Vložte do trouby předehřáté na maximum a pečte asi 3 minuty z obou stran.
Okurku nastrouhejte, lehce osolte a nechejte chvilku odležet. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu a přidejte jogurt, ocet nebo citronovou šťávu a koření. Dobře promíchejte a dejte do chladničky.
Odleželé kousky masa napíchejte na jehly a ugrilujte nebo opečte na grilovací pánvi ze všech stran. Souvlaki podávejte s pita chlebem a tzatziki.
Poznámka k receptu
TIP Tzatziki budou chutnější, když necháte z jogurtu vykapat vodu. Stačí vylít jogurt na cedník překrytý čistým plátnem, podložit miskou a nechat v chladničce přes noc.
Načítám komentáře...