Kefty s jogurtovou omáčkou s česnekem
Seznam surovin
- jehněčí maso 1 kilogram
- česnek 3 stroužky
- cibule 1 kus
- koření 1 lžíce (Ras El Hanout)
- petržel hladkolistá 1 hrnek
- koriandr 1 hrnek
- koření chilli 1 lžička
- vejce 1 kus
- strouhanka 1/2 hrnku
- brusinky 2 lžíce (sušených)
- ořechy piniové 50 gramů
- olej olivový 0,4 hrnku
- sůl
- chléb pita 4 kusy
Omáčka:
- jogurt bílý 250 mililitrů
- sezamová pasta Tahini 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- šťáva citronová 1 lžíce
- sůl
- pepř
Salát:
- salát polníček 1 balení
- petržel hladkolistá 1/2 svazku
- koriandr 1/2 svazku
- olej olivový 2 lžíce
- citron 1 kus
Postup přípravy
1. Ve velké míse smíchejte rukou dohromady mleté maso, nasekaný česnek, jemně pokrájenou cibuli, koření Ras el hanout, nasekané bylinky, chilli, vejce, strouhanku, brusinky a pinie. Podle chuti osolte a opepřete.
2. Mokrýma rukama z dobře promíchané směsi tvořte koule o ø 3 cm, které uchovejte v lednici, než je budete tepelně upravovat.
3. Ve velké pánvi rozpalte na středním plameni olej a vložte do něj masové koule. Smažte je asi 8 minut (občas je pootočte), až jsou ze všech stran pěkně opečené. Propečené koule vyjměte z pánve a uchovejte v teple.
4. OMÁČKA: Smíchejte jogurt s tahini, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Přidejte tolik vody, aby omáčka získala tekutou konzistenci. Osolte a opepřete.
5. SALÁT: Listy salátu a bylinek jemně promíchejte, zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou a podávejte spolu s masovými koulemi, jogurtovou omáčkou a pita chlebem.
Poznámka k receptu
Směs koření Ras el hanout pochází původně z Maroka a obsahuje až 50 druhů koření. Používá se v kuchyních severní Afriky, u nás je k dostání v „exotických“ koutcích supermarketů (např. v Tescu) nebo v e-shopech (např. www.eshop.oriental.cz).
Načítám komentáře...