Musaka s jehněčím masem
Seznam surovin
- brambory 600 gramů (oloupané)
- jehněčí maso 400 gramů (mleté)
- lilek 1 kus (větší)
- sýr ovčí 80 gramů (tvrdý)
- smetana 2 decilitry
- mléko (trochu - nemusí být)
- vejce 1 kus
- olej olivový 2/3 decilitru
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- máslo 2 lžíce (nebo olej)
- česnek 2 stroužky
- oregano 1 lžička (čerstvé, nasekané)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- kmín římský 1/2 lžičky (mletý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na plátky, krátce je povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat.
Lilek omyjeme, jeho užší část nakrájíme na plátky a širokou nejprve podélně rozkrojíme na poloviny a ty pak nakrájíme také na plátky. V pánvi rozpálíme olivový olej a plátky lilku na něm postupně opečeme. Vyjmeme je na tácek a potřeme oloupaným česnekem utřeným se solí.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme jíšku. Odstavíme ji z ohně, zalijeme smetanou, znovu přivedeme k varu (je-li směs příliš hustá, přilijeme trochu mléka) a povaříme asi 5 minut.
Mleté maso osolíme a ochutíme kořením a oreganem. Na dno vymazané a vysypané formy rozložíme vrstvu brambor, přidáme polovinu lilkových plátků, mleté maso a zbylé plátky lilku, vše zakončíme vrstvou zbylých brambor a zapečeme 15 minut při 170 °C.
Do povařené jíšky vmícháme nastrouhaný sýr a vejce, směs rozetřeme na vrstvu brambor a musaku pečeme dalších 30 minut dozlatova.
Načítám komentáře...