Pomalá pečínka z jehněčího hřbetu
Seznam surovin
- jehněčí maso 1 kilogram (hřbet)
- sůl
- pepř černý (mletý)
- česnek 100 gramů
- tymián 1 snítka
- bobkový list 5 kusů
- cibule 1 kus
- ocet 1 decilitr
Na zeleninu:
- česnek 1 palička
- cibule 2 kusy (menší)
- řepa červená 1 kus (menší)
- brambory 3 kusy (větší)
- mrkev 3 kusy (větší)
- fenykl 1 kus (čerstvý)
- cibulka jarní 3 kusy
Postup přípravy
Ráno nebo dopoledne nakrojíme jehněčí hřbet na místě s tukem do mřížky, osolíme ho, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Položíme ho do pekáčku, posypeme tymiánem, přidáme bobkové listy a oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli a maso přelijeme octem. Pekáček zakryjeme a maso necháme odležet.
Večer vložíme odkryté maso do trouby vyhřáté na 80 °C a pečeme 10 hodin.
Druhý den ráno je pečínka hotová. Přidáme k ní do pekáčku celé stroužky česneku, oloupané cibule, řepu, brambory a mrkev nakrájené na větší kusy, očištěný fenykl překrojený na čtvrtky nebo osminy a očištěné celé jarní cibulky, zvýšíme teplotu na 200 °C a společně pečeme dalších 40 minut, dokud není zelenina měkká. Podáváme s různě upravenými bramborami.
Poznámka k receptu
Pro ozvláštnění posypte celou pečínku před dokončením mátovým čajem vysypaným z jednoho čajového sáčku.
Stejným způsobem můžete připravit i kachnu nebo husu.
Načítám komentáře...