Špíy z jehněčího masa (sosati)
Seznam surovin
- švestky sušené 100 gramů
- čaj černý 1 kus
- slanina anglická 250 gramů
- cibule šalotka 250 gramů
- jehněčí maso 600 gramů (plece nebo kýty)
- olej
Marináda:
- mléko 500 mililitrů
- olej 2 lžíce (řepkový nebo arašídový)
- tymián 2 snítky
- oregano 2 snítky
- paprika chilli 1 kus
- bobkový list 1 list
- šťáva citronová 1/2 kusu
- sůl
Ostrá rajská omáčka:
- cibule 1 kus
- olej 1 lžíce
- rajčatový protlak 1 kus
- paprika chilli 2 kusy
- sůl
Bílá omáčka:
Postup přípravy
1. MARINÁDA: Maso v misce promíchejte s mlékem, olejem, kořením, citronovou šťávou a solí a nechte je 30 minut v chladu marinovat.
2. OSTRÁ OMÁČKA: V rendlíku zahřejte olej a zpěňte v něm oloupanou, jemně nakrájenou cibuli. Přimíchejte rajčatový protlak a nakrájenou čerstvou nebo drcenou sušenou chilli papričku, osolte, trochu podlijte vodou a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 10 minut.
3. Marinované maso osušte papírovým ubrouskem a navlékněte je na špíz střídavě se slaninou, cibulkami a osušenými švestkami.
4. BÍLÁ OMÁČKA: Do marinády přidejte máslo a svařte ji asi na polovinu objemu.
5. Pánev potřete lehce olejem a špízy opečte po všech stranách. Podávejte je s rajskou omáčkou a bílou omáčkou ze svařené marinády.
Poznámka k receptu
Ke špízům připravte uvařenou rýži, promíchanou s nasekanou chilli papričkou, nasekanou petrželkou a opečenými kostkami ananasu.
Načítám komentáře...