Živáňská jehla
Seznam surovin
- jehněčí maso 500 gramů (kýta)
- vepřové maso 500 gramů (krkovice)
- česnek 1 palička (rozdělaný na stroužky)
- paprika sladká 2 lžíce
- cibule 4 kusy (větší)
- slanina 400 gramů
- brambory 4 kusy (menší přepůlené)
- paprika červená 2 kusy (nakrájená na trojúhelníčky)
- petržel hladkolistá 3 lžíce (nasekaná)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
1. Stroužky česneku oloupejte a nasekejte na drobno. Maso nakrájejte na stejně velké kousky o velikosti zhruba 6 x 6 cm, asi 1cm silné, a rozdělte zvlášť do dvou misek. Osolte ho, opepřete, posypte paprikou, promíchejte s česnekem a nechte při pokojové teplotě zhruba 1 hodinu odpočinout.
2. Cibule oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a rozeberte na plátky. Slaninu nakrájejte na stejně velké kousky jako maso.
3. Na špíz postupně napichujte bramboru řezem ve směru masa, a pak postupně střídejte jehněčí maso, papriku, vepřovou krkovici, cibuli, slaninu, papriku, jehněčí maso a tak dále, až bude špíz plný. Nakonec napíchněte bramboru.
4. Na pracovní desku položte dostatečně dlouhý pruh pečicího papíru a špíz do něj třikrát zarolujte, konec utáhněte a zavažte provázkem. Špíz v pečicím papíru zabalte do alobalu tak, aby papír nevykukoval, a oba konce pevně utáhněte.
5. Rozpalte gril na 200°C. Položte na něj takto připravené špízy, přiklopte poklopem a nechte zhruba 30 minut grilovat, občas špízem otočte. Upečený špíz sundejte z grilu, vybalte z alobalu a i s pečicím papírem ho položte na talíř. Vytáhněte jehlu a papír navrchu opatrně rozstřihněte. Špíz posypte petrželkou a zbylou podávejte zvlášť v misce.
Poznámka k receptu
Zdeněk Pohlreich v tomto receptu spojil tradiční jehněčí maso s vepřovým, paprikou, se slaninou a s bramborami. Pak už stačí jen mísa zeleninového salátu a pochutnávat si!
Načítám komentáře...