Bůček v jablečném moštu
Seznam surovin
- vepřové maso 1 kilogram (bok bez kosti s kůží)
- mošt 1 litr (kyselejší jablečný)
- vývar hovězí 500 mililitrů
- sůl (dle chuti)
Bramborové knedlíky:
- brambory 500 gramů (uvařené)
- mouka 125 gramů (hladká)
- žloutek 2 kusy
- sádlo 60 gramů (husí)
- sůl (dle chuti)
Zelí:
Postup přípravy
1. Maso osolte a zprudka nasucho na pánvi opečte. Pak ho zalijte moštem a hovězím vývarem, aby bylo celé ponořené. Na mírném ohni vařte doměkka (nespěchejte, trvá to asi dvě hodiny).
2. Měkké maso vyjměte, zatižte, aby z něj vyteklo co nejvíc tuku (položte na talíř, na něj dejte další talíř a pak třeba hrnec s vodou) a takto nechte vystydnout. Vývar vařte dál, až se tekutina zredukuje
z původního objemu na asi 300 ml a mírně zhoustne.
3. Vychladlé brambory najemno nastrouhejte. V míse k nim přidejte mouku, žloutky a špetku soli a vypracujte je na hladké těsto. Z něj tvarujte kuličky o něco menší než pingpongové míčky a ty pak vařte 10 až 15 minut v osolené vodě s trochou sádla. Poté je děrovanou naběračkou vyjměte a nechte okapat.
4. Na rozehřátém sádle osmažte najemno nakrájené zelí. Zastříkněte ho vínem a octem, posypte kmínem a asi 10 minut poduste (má zůstat křupavé). Nakonec podle chuti osolte.
5. Vychladlé maso nakrájejte na kostky (nebo na plátky), kůži nařízněte a jednotlivé porce zprudka opečte na grilovací pánvi. Podávejte se zelím, s knedlíčky a zredukovanou omáčkou z moštu a vývaru.
Poznámka k receptu
Tip: Jídlo můžete také podávat ozdobené cibulkou (pokrájenou na kolečka, obalenou v hladké mouce a zprudka dozlatova osmaženou na sádle), nebo s jablečnými křížalami.
Načítám komentáře...