Gratinovaní šneci po burgundsku
Seznam surovin
- hlemýžď 12 kusů (vařený, maso zvlášť, čisté ulity zvlášť)
- máslo 100 gramů (pokojové teploty)
- česnek 1 stroužek (větší stroužek)
- sůl 4 gramy
- pepř bílý 1 gram (čerstvě mletý)
- petržel hladkolistá 1 lžička (čerstvě nasekaná)
- pastis 1 lžíce (anýzový likér)
- strouhanka 2 lžíce (bílá)
- šneci 12 kusů (ulita - vyčištěná prázdná )
- sůl mořská
Postup přípravy
Čerstvé máslo v pokojové teplotě dáme do misky. Stroužek česneku podélně rozkrojíme a vyjmeme vnitřní nazelenalou část, která může způsobovat zažívací problémy. Česnek naškrábeme nožem a přidáme do misky k máslu. Osolíme tak, aby máslo bylo lehce přesolené (šnečí maso vtáhne hodně soli do sebe). Přidáme nasekanou zelenou petrželku, opepříme čerstvým mletým pepřem a promícháme. Na závěr přidáme Pernodpastis. Ochutnáme a případně dosolíme.
Hluboko do šnečí ulity zatlačíme předvařené maso šneků. Talíř vysypeme hrubou mořskou solí. Naplněnou šnečí ulitu doplníme česnekovým máslem a s ulitou klepneme, aby se máslo dostalo co nejhlouběji do ulity. Másla musí být hodně, aby se v něm šnečí maso dobře peklo, nevysychalo a nebylo pak tuhé. Takto naplněnou ulitu položíme do talíře na mořskou sůl. Ta nám pomůže udržet ulity ve správné poloze na talíři. Šneci se podávají po 6 nebo po 12. Máslo v ulitách zasypeme strouhankou, která utvoří během pečení na másle krustu a zabrání jeho vytečení.
Talíř vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut. Upečené šneky vyndáme z trouby a servírujeme.
Poznámka k receptu
Pozn.: Jedná se o severoafrické, rychle rostoucí a větší šneky, než je náš tuzemský hlemýžď zahradní, tento má latinské jméno Helix aspersa maxima.
Načítám komentáře...