Pečená skopová kýta
Seznam surovin
- skopové maso 1 kilogram (kýta)
- cuketa 2 kusy
- cibule 2 kusy
- olivy černé 100 gramů
- olivy zelené 100 gramů
- česnek 100 gramů (může být i více)
- rozmarýn 1 svazek
- olej olivový
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kýtu očistíme, odblaníme, opepříme, potřeme několika prolisovanými stroužky česneku a poklademe několika větvičkami rozmarýnu. Vložíme ji do mikrotenového sáčku, který uzavřeme a maso necháme při teplotě asi 15 °C uležet do druhého dne.
Pak maso vyjmeme ze sáčku, osolíme ho, položíme do nevymazaného pekáčku, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a nasucho ho upečeme bez pokličky (asi 50 minut).
Mezitím omyjeme cukety, cibule oloupeme a vše nakrájíme na kolečka. Hotové maso vyjmeme z pekáčku, z kterého odstraníme vypečený tuk, na dno rozložíme na kolečka nakrájené omyté cukety a oloupané cibule, přidáme zbylé celé stroužky česneku a olivy, na ně položíme opečené maso, přidáme zbylé větvičky rozmarýnu, vše zakapeme olivovým olejem, osolíme, přiklopíme a pečeme ještě 40 minut při 170 °C.
Na závěr maso odkryjeme a dopečeme ho doměkka. Podáváme ho s chlebem, olivovým olejem na pokapání a dobrým červeným vínem na zapití.
Načítám komentáře...