KARBANÁTKY S MRKVÍ A BRAMBORAMI
Seznam surovin
- vepřové maso 500 gramů (mleté)
- mrkev 1 kilogram
- brambory 1 kilogram
- vejce 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- pečivo 1 kus (houska)
- máslo 50 gramů
- majoránka 5 snítek (čerstvá)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- cukr krystal 1 lžíce
- voda 100 mililitrů
- strouhanka (na obalení)
- olej řepkový (na smažení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso dejte do větší mísy, přidejte vejce, nasekanou majoránku, najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete. Housku natrhejte na menší kousky, dejte do misky a zalijte vlažnou vodou. Nechte chvilku nasáknout, přebytečnou vodu slijte, housku vyždímejte a přidejte k masu. Důkladně, nejlépe rukou, směs propracujte, osolte a opepřete. Navlhčenýma rukama vytvarujte karbanátky, lehce je zploštěte a obalte ve strouhance.
2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a usmažte karbanátky dozlatova. Smažte na středním plameni, aby se uvnitř propekly, ale nespálily na povrchu. Hotové vyndejte na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, aby se karbanátky zbavily přebytečného oleje. Nakonec je dejte do vyhřáté trouby a nechte přiklopené odpočívat do doby, než uvaříte brambory a opečete mrkev.
3. Malé brambory oloupejte, omyjte a uvařte v osolené vodě doměkka, bude to trvat asi 10 minut. Zatímco se brambory vaří, oloupejte mrkev a na másle ji opečte ze všech stran. Zasypte lžící cukru, nechte ho na mrkvi zkaramelizovat a nakonec osolte. Uvařené brambory slijte, do hrnce přidejte 2 lžíce másla a nasekanou petrželku. Hrncem lehce pohybujte, aby se brambory ve směsi másla a bylinek důkladně obalily.
Načítám komentáře...