Fettuccine s králíkem
Seznam surovin
- olej olivový 2 lžíce
- králičí maso 300 gramů
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus (nadrobno nakrájená)
- česnek 3 stroužky (rozdrcený)
- celer řapíkatý 1 snítka
- víno bílé 150 mililitrů
- vývar 150 mililitrů
- čočka 1 hrst (žlutá)
- těstoviny 500 gramů (nejlépe fettuccine )
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V kastrolu rozehřejte olej. Přidejte do něj maso nakrájené na malé kousky a orestujte ho, aby se zatáhlo. Přisypte k němu na drobno nakrájenou cibuli, mrkev a česnek a vše krátce orestujte. Z řapíku celeru sloupněte vnější tvrdá vlákna, lístky dejte stranou a řapík nakrájejte na malé kousky. Přidejte je do základu spolu s čočkou.
2. Vlijte víno a vývar, ze dna kastrolu odškrabte případné přípečky, směs lehce osolte a opepřete a zakrytou na mírném plameni poduste asi 30 minut (nebo až bude maso měkké).
3. Asi 10 minut před dokončením omáčky dejte vařit těstoviny podle návodu na obalu. Uvařte je správně po italsku al dente, tedy pevné na skus (u kupovaných italských těstovin se doba varu pohybuje okolo osmi minut). Pokud jste si však připravili vlastní těstoviny, počítejte s pouhými dvěma nebo třemi minutami varu. Těstoviny sceďte, promíchejte je s omáčkou a ozdobte pokrájenými lístky celeru.
Poznámka k receptu
Jemné králičí maso je v teplých dnech dobrá volba a k těstovinám se výborně hodí.
TIP: V Itálii je zvykem ladit nejen chuť, ale hlavně konzistenci omáčky s vybraným druhem těstovin. Například k dlouhým hladkým špagetám se kombinují spíš husté, krémové omáčky, v nichž jsou přísady hodně rozmělněné. Omáčka s menšími kousky, jako je tato z králičího masa a ze zeleniny, se do širších nudlí, jako jsou fettuccine, hezky zabalí. Na rozdíl od českých zvyků hrají v italských těstovinových pokrmech hlavní roli kupodivu těstoviny a omáčky se dává pouze tolik, aby je příjemně doplnila a spojila. V Itálii se také často kombinují těstoviny s luštěninami, především s čočkou, jako zde.
Načítám komentáře...