Králičí hřbet na víně
Seznam surovin
- králičí maso 2 kusy (hřbet s kostí)
- víno červené 3 decilitry
- mrkev 80 gramů
- celer 50 gramů
- petržel kořenová 50 gramů
- cibule 1 kus (menší)
- vývar 2 decilitry
- olej 0,8 decilitru
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- med 1 lžíce
- rajčatový protlak 1 lžíce
- pepř 1 lžíce (celý)
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 2 kusy
- skořice (kousek)
- sůl
- pomerančová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
Postup přípravy
Králičí hřbety očistíme (stáhneme malou šlachu z kraje hřbetu) a naložíme alespoň na osm hodin do vína smíchaného s kořením a citronovou a pomerančovou kůrou.
Očištěnou mrkev, celer a petržel nakrájíme na plátky a orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a zvolna restujeme, dokud cibule nezezlátne. Pak přidáme protlak a znovu krátce orestujeme. Přilijeme polovinu marinády z masa a povaříme. Tento základ přelijeme do pekáčku, přidáme králičí hřbety, pekáček zakryjeme a maso dusíme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Pak hřbety vyjmeme a uložíme v teple. Výpek přelijeme do kastrůlku a zvolna vaříme, až se oddělí většina tuku. Výpek zaprášíme moukou, za stálého míchání orestujeme, zalijeme zbylou marinádou a vývarem a povaříme. Vmícháme med, omáčku povaříme 15 minut, pak ji přecedíme a podle chuti přisolíme.
Každý hřbet rozkrojíme na 6 kousků, rozdělíme je na teplé talíře s omáčkou a podáváme se smaženými kroketami.
Poznámka k receptu
Výborným doplňkem jsou pečené žampionové hlavičky plněné listovým špenátem.
Načítám komentáře...