KRÁLIČÍ STEHNA V CIDEROVÉ CIBULÁDĚ SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORAMI
Seznam surovin
- králík 4 kusy (stehna)
- slanina anglická 100 gramů
- cibule 4 kusy
- česnek 4 stroužky
- cider 500 mililitrů (suchý)
- tymián 1 lžička (sušený)
- paprika 1 lžička (mletá)
- cukr třtinový 1 lžíce
- hořčice kremžská 1 lžíce
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sádlo 2 lžíce
- tymián (čerstvý na ozdobu)
- sůl
- pepř
Šťouchané brambory:
- brambory 1 kilogram
- jablka 1 kus
- česnek 2 stroužky
- olej olivový 1 lžíce
- máslo 3 lžíce
- petržel hladkolistá 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Stehna prošpikujte proužky z poloviny množství slaniny, osolte je a opepřete. Zbývající slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu rozpalte na 180–200 °C.
2. V kastrolu vhodném do trouby opečte na sádle slaninu a nakrájenou cibuli dorůžova, vložte stehna a na sporáku opékejte dozlatova (v tu chvíli by měla být zlatavá i cibule). Přidejte plátky česneku, tymián, papriku, sůl a pepř, cukr, hořčici a asi 2 minuty restujte a míchejte. Přilijte cider, přiveďte k varu, zakryjte a přesuňte do trouby. Pečte asi 1,5 hodiny, občas přelijte stehna šťávou, je-li třeba, podlijte mírně ciderem či vodou.
3. Když je maso měkké, přilijte citronovou šťávu a pečte 10–15 minut bez poklice, aby získalo barvu. Ochutnejte a případně dolaďte solí, cukrem nebo trochou cideru, výsledná chuť má být sladkokyselá.
4. 30 minut před koncem pečení uvařte nakrá- jené brambory doměkka. V pánvi rozehřejte lžíci oleje s polovinou másla, vložte plátky oloupaného jablka a česneku, osolte, opepřete a opékejte na mírnějším ohni do změknutí. Trvá to jen pár minut. Brambory slijte, vyklopte k nim obsah pánve, přidejte máslo a vše rozšťouchejte. Vmíchejte nasekanou petržel a podávejte.
Poznámka k receptu
Jemné králičí maso ve sladkokyselé omáčce je výborné, k dokonalosti jídlo dovedou neobvyklé šťouchané brambory s jablky.
Načítám komentáře...