Králík cacciatore
Seznam surovin
- králík 1 kus
- mrkev 1 kus
- celer řapíkatý 2 snítky
- cibule bílá 2 kusy
- rajčata sterilovaná 400 gramů
- víno bílé 100 mililitrů
- ančovičky 1 plátek
- olivy černé 1 lžíce (taggiasca nebo Kalamata)
- rozmarýn 1 snítka (čerstvý)
- šalvěj 1 snítka (čerstvá)
- olej 2 lžíce (česnekový)
- olej olivový 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Králíka omyjte, osušte a naporcujte. přední běhy a břicho dejte do hrnce, přidejte celou cibuli, řapík celeru, pepř, zalijte vodou a vařte 2 hodiny. Hotový vývar přeceďte, maso a zeleninu vyhoďte. Hřbet rozpulte a spolu se zadními běhy osolte, opepřete a zprudka opečte na olivovém oleji. Pak maso vyjměte a odložte stranou.
2. Cibuli, mrkev i celer nakrájejte na drobné kostičky, ančovičku nadrobno. v hrnci rozpalte česnekový olej (pokud ho nemáte, použijte olivový a dejte do něj rozmáčknutý stroužek česneku, krátce orestujte a vyjměte), orestujte na něm ančovičku a přidejte připravenou zeleninu. Zprudka ji opečte a zalijte bílým vínem. Nechte ho odpařit, přilijte propasírovaná sterilovaná rajčata a asi 300ml králičího vývaru. Přidejte nasekané bylinky, olivy, vraťte do hrnce opečené maso a duste asi 1 hodinu doměkka, podle potřeby podlévejte dalším vývarem. Výsledkem by mělo být měkké maso a hedvábná omáčka.
Poznámka k receptu
Zatímco u nás zvěřinu doprovází divoké koření a těžší červené víno, italští myslivci si počínají se středomořskou lehkostí a maso kombinují s rajčaty, bílým vínem a olivami. Funguje to tak dobře, že se italové už dávno neomezují jen na lesní zvěř a po myslivecku připravují i králíka nebo kuře.
Načítám komentáře...