KRÁLÍK DUŠENÝ NA BYLINKÁCH
Seznam surovin
- těstoviny 400 gramů (tagliatelle)
- králičí maso 4 kusy (4-8 stehen)
- žampiony 100 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- cibule šalotka 8 kusů (malá)
- vývar bylinkový 400 mililitrů
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- estragon 2 snítky (čerstvý)
- máslo 1 lžíce
- olej řepkový 4 lžíce
- mouka (na zaprášení)
- sůl
- pepř
Bylinkový vývar:
Postup přípravy
1. Nejdřív připravte bylinkový vývar: do hrnce dejte všechny suroviny kromě vína, přiveďte je k varu a vařte asi 15 minut. Pak přidejte víno a zprudka vařte, dokud se neodvaří alespoň třetina tekutiny. Nálev nechte zchladnout a naložte do něj králíka. Marinujte přes noc.
2. Druhý den králíka osušte (vývar zatím uschovejte), osolte, opepřete a zaprašte moukou. V hrnci rozpalte polovinu oleje a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, rozpalte zbylý olej a orestujte. Pak přidejte králíka, podlijte bylinkovým vývarem a přidejte bylinky. Duste, dokud maso nezměkne, mělo by to trvat asi 30 minut.
3. Před koncem dušení orestujte na másle žampiony a šalotky a přidejte je k masu. Stačí na posledních 5–10 minut. Uvařte tagliatelle. Králíka podávejte přelitého omáčkou s těstovinami, šalotkami a žampiony.
Poznámka k receptu
Marinování v bylinkovém vývaru je postup, který stojí za zapamatování. Masu totiž dodá fantastickou chuť a křehkost. Hodí se i na přípravu jehněčího, telecího nebo pevnější drůbeže. Bylinky přizpůsobte druhu masa i receptu.
MARINOVÁNÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...