Králík dušený na bílém víně
Seznam surovin
- králík 1,5 kilogramu
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- rajčata sterilovaná 300 mililitrů (krájená)
- rozmarýn 4 snítky
- česnek 4 stroužky
- ančovičky 4 kusy
- olivy černé 1 hrst (s peckou)
- víno bílé 400 mililitrů (suché)
- olej olivový 4 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Králíka naporcujte: odřízněte stehna a přední běhy, rozsekněte hřbet na dvě části. (Můžete také koupit králičí stehna a ušetřit si práci.) Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a zlehka obalte v mouce. V litinovém hrnci rozpalte olivový olej, naskládejte do něj tolik porcí, kolik se vejde, a opečte je ze všech stran do zlatova. Pokud se nevejde do hrnce všechno maso, připravte je na etapy.
2. Opečené maso naskládejte do hrnce, přidejte rozdrcené stroužky česneku, rozmarýn, ančovičky (nebojte se jich, dokonale se rozpustí a pokrm osolí), sekaná rajčata, olivy a vše zalijte vínem. Přiveďte k varu, přiklopte poklicí, ztlumte oheň na minimum a zvolna duste 30 minut. (Pokud máte ná dobu vhodnou do trouby, přiklopte ji a pečte 30 minut na 180 °C.) Získáte šťavnaté maso a spoustu skvělé omáčky, kterou výborně doplní bylinkové muffiny.
Poznámka k receptu
Takhle připravují králíka na severu Itálie. Dobře vědí proč. Pozvolna dušený králík je krásně šťavnatý a plný chutí.
Načítám komentáře...