Králík na česneku
Postup přípravy
Králíka zbavíme šlach a blanek, opláchneme studenou vodou, osušíme, osolíme a poklademe plátky česneku. Do dutiny vložíme půl svazku tymiánu a zbylý nakrájený česnek, maso pokapeme olejem, zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu odležet.
Pak hřbet poklademe plátky slaniny, celého králíka přeložíme do pekáčku, na jehož dno jsme dali olej a oloupanou nakrájenou cibuli, vše zakryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C (nebo můžeme králíka také rozdělit na menší části a hřbet přidat do pekáče až spolu s bramborami, aby nebyl vysušený). Asi po 30 minutách přidáme do pekáčku dobře omyté neoloupané brambory rozkrojené na půlky nebo čtvrtky, osolíme je, přilijeme trochu vody, zakryjeme a dále pečeme 20 minut. Pak králíka odkryjeme, přidáme k němu celá omytá jablka, brambory posypeme zbylým nakrájeným tymiánem a za občasného přelévání výpekem pečeme podle velikosti králíka ještě asi 20 minut, dokud maso nezíská světle zlatavou barvu a stehna nejsou dostatečně měkká.
Hotového králíka naporcujeme a podáváme s bramborami, jablky a vypečenou šťávou.
Načítám komentáře...