Králík na česneku I

Seznam surovin

Na králíka:

Konfitovaný česnek:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Nejprve prošpikujte stehna - 2 stroužky česneku a část špeku nakrájejte na špalíčky a prošpikujte jimi maso. Pak je osolte, opepřete a lehce ze všech stran poprašte moukou.

2. Bůček nakrájejte na plátky, osolte, opepřete. Prolisujte 4 stroužky česneku a z jedné strany jím plátky potřete. Zbylé stroužky česneku, obě cibule i zbylý špek nakrájejte nadrobno.

3. Rozpalte hrnec a na prudkém ohni vyškvařte špek. Jakmile pustí tuk, vsypte cibuli a kmín a 3 minuty restujte. Pak přidejte králíka i bůček a ze všech stran je opečte. Přidejte česnek, promíchejte a zalijte polovinou vývaru.

4. Plátky bůčku položte na králíka, aby se vypekly, celý hrnec vložte do trouby předehřáté na 160 °C a nechte péct 45 - 55 minut doměkka. Každých 10 minut maso přelijte výpekem a případně dolévejte vývar tak, aby maso bylo vždy potopené do tří čtvrtin.

5. Než se maso upeče, připravte si konfitovaný česnek. Do rendlíku se silným dnem vložte studené sádlo, snítku tymiánu a na jednotlivé stroužky rozebraný, ale neoloupaný česnek. Obsah rendlíku pomalu zahřejte na 90 °C a „vařte“ 15 minut. Česnek ve slupce změkne a zesládne. V sádle ho můžete nechat i vychladnout a později jen rychle prohřát v pánvi.

6. Jakmile je maso měkké, vyndejte je z hrnce a udržujte teplé. Hrnec s výpekem dejte na sporák a na středním ohni vařte šťávu, dokud se nezredukuje o třetinu. Pokud je to nutné, přisolte ji. Před podáváním maso přelijte hotovou šťávou a podávejte s konfitovaným česnekem a nastavovanou kaší.

Poznámka k receptu

Díky bůčku se jemné králičí maso nevysuší, česnek se postará o pikantní šťávu a konfitovaná palice česneku o finální tečku.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...